"ÚJ" Robotron 202 írógép és számítógép adomány Velok Istvánnak
(Szerk.)


Az üzemképes Robotron 202 "festőecset"...

Velok István írógéprajzaihoz vagy talán nevezzük "festményeihez" mint minden művésznek elengedhetetlen a jó "ecset", amely István esetében egy elektromos írógép volt. Az elektromos működés a billentyűk lenyomásához, intenzív, erős leütéséhez elengedhetetlen, tekintettel arra, hogy göcsörtös ujjaival a hagyományos írógép billentyűit nem tudta kellőképpen leütni.

Korábban már teljesítendő feladatként kezeltük, hiszen valóban fontos eszközről, kellékről van szó István esetében, de valljuk be napjainkban szinte teljesen eltűnt, elérhetetlen eszközről van szó, főleg ha kritériumként a makulátlan működést is megfogalmazzuk.

Fekete Tamás (EFTÉ) közös barátunk, önkéntesünknek sikerült egy teljesen jól működő Robotron 202-es írógépet találnia és megvásárolnia, amely ajándék hatalmas örömet okozott Istvánnak, látva azt, hogy bár megfáradt és egyre kevesebb alkotási intenzitással, de folytathatja munkásságát.

Az alkalmat megragadva még egy használt, működőképes PC is felkerült a repertoárra, hiszen éppen az írógép egyre nehézkesebb használata miatt István 2 éve számítógépen is "ügyeskedett" különleges képek készítésével, ill. nem utolsó sorban életművének írását is számítógéppel írta, szerkesztette.

EFTÉ és Cz. Zoltán mindezeket kellemes időtöltés, kellemes beszélgetések mellett adta át Istvánnak...

 


Próbaként egy rövid SMS üzenet az írógéppel Istvánnak

"Kedves Velok István!

Sok szeretettel kívánom, hogy az írógép használata még végtelen időkig örömet szerezzen Önnek! Kívánom továbbá, hogy Önt és alkotásait minél több ember megismerje és szívébe zárja! Az írógép előző gazdája P. Sándorné Anikó Debrecenben is további jó egészséget, sok szép képet és sikereket kíván Önnek!

Őszinte tisztelettel:
EFTÉ és Cz. Zoltán

Miskolc, 2015. március 21.-én"


Az írógép a fentebb bemutatott "SMS" üzenetével és EFTÉ szignózásával

 


Velok István és Cz. Zoltán

 


Velok István és Fekete Tamás (EFTÉ)

 


Velok István öröme, hogy ismét működőképes írógépe, bocsánat "ecsete" van képeihez...

 


természetesen a próba nem maradhatott el...

 


A számítógép adomány, amely a korábban tönkrement gépet hívatott leváltani, hogy elektronikus rajzai mellett (új technikája Istvánnak) a könyvet is sikeresen írhassa tovább

 


EFTÉ szignója erről sem maradhatott le... :)Szlobodnik László
kuratóriumi elnök
LTA Alapítvány


 

 

 

 

 

 

Hosszú betegség után 2019. december 18-án elhunyt Velok István, a világ egyetlen fogyatékossággal élő írógépművésze!

 

*** *** ***
Kérem támogassa
Ön is az oldalt!

Támogassa Ön is a "Lépj tovább Abaújban!" Alapítványt
egyszerűen, gyorsan és biztonságosan a felületén!
KÖSZÖNJÜK!